57b28b9298e84273ae710e909df85ae7

Arah Kiblat Kompas – 2 Cara Mudah Untuk Anda

Bagi seorang Muslim, antara perkara yang perlu diambil kira untuk menunaikan solat adalah arah kiblat. Memang seorang muslim ini, solat dan arah kiblat tidak dapat dipisahkan. Ianya lagi penting kalau anda sedang travel ke tempat-tempat yang anda tidak biasa pergi lagi mahukan bercamping di hutan. Arah kiblat memang penting dan tidak semestinya kena menghala ke arah “matarahi terbenam”

Kalau dahulu, memang arah matahari terbenam adalah antara arah yang betul, tetapi sekarang tidak lagi. Dengan adanya aplikasi pintar smartphone, memang lebih mudah untuk anda menenrukan arah tempat solat ini. Apapun, kali ini, kami akan berikan beberapa info terkini berkenaan dengan arah tempat menunaikan solat menggunakan kompas. Apakah arah yang perlu anda lihat kalau anda menggunakan kompas.

Apa Yang Anda Perlu Ada

Semestinya, kalau anda nak gunakan kompas untuk tentukan arah tempat solat, apa yang anda perlu ada adalah kompas itu sendiri. Kalau anda berada di Malaysia, dan ingin mencari arah kiblat sepatutnya tiada masalah untuk anda dapatkan arah yang betul. Tetapi, kalau anda dalam perancangan untuk berkamping ke dalam hutan ataupun ingin memancing di laut dalam, mahu atau tidak, penggunaan kompas adalah amat penting masa ini untuk tentukan arah kiblat.

Berikut, ini adalah apa yang anda perlukan. Tengok beberapa pilihan di SINI. Nak lebih banyak pilihan, tengok apa yang ada di SINI.

Ada banyak pilihan lagi, apapun ini adalah antara beberapa pilihan yang penting. Kalau anda sudah ada compass sendiri, boleh ke tips yang seterusnya.

Arah kiblat dari Malaysia adalah 292.5 darjah dari arah utara peta. Itulah arah kiblat yang sebenar dan kalau anda berkamping pun, ini adalah arah yang anda patut cari. Untuk di Malaysia ataupun di Indonesia, boleh guankan cara dan arah ini. Ini adalah antara beberapa pilihan terbaik yang anda boleh dapatkan ataupun gunakan sebagai panduan.

Alternatif Lain

Kalau anda inginkan arah untuk tempat solat, ada bermacam cara dan cara yang paling mudah adalah dengan menggunakan telefon pintar milik anda. Telefon ini perlu mempunyai “build in compass” di dalamnya. Berikut adalah antara beberapa pilihan smartphone yang anda perlu cari.

Tetapi, kalau anda perlukan arah terutama di kawasan seperti dalam gua, dalam hutan ataupun tengah lautan, lebih baik menggunakan kompas daripada menggunakan smartphone, apapun semua di tangan anda.

App Terkini

Kami sarankan untuk anda membaca artikel ini untuk mendapatkan info lanjut berkenaan dengan cara untuk melihat arah qibla di SINI. Ianya adalah kompas kiblat terbaik untuk Android.

Ini adalah antara beberapa tips dan cara untuk tentukan arah kiblat berdasarkan kepada kompas dan juga teknologi terkini. Anda pilih yang mana yang bersesuaian dengan anda. Lagipun sekarang ini semuanya jadi mudah dan pantas.

Leave a Reply